söndag 23 maj 2010

Lite funderingar runt Afghanistan

Undrar hur Sverige (regering, försäkringskassa el försvar) ska förklara sig den gången?
De skryter med att de har ett perfekt kristeam vid krig och skarpa lägen. Hjälp för de fyra skadade soldaterna att få ut sin ersättning verkar inte det väloljade krismaskineriet räcka till med. själv tycker jag att det är förskräckligt!
Har man fått halva benet bortsprängt och andra trauman, är nog inte att åka till Arbetsförmedlingen och anmäla sig som arbetslös dag ETT det första man tänker på när man kommer hem från ett krig. Utan ett perfekt exempel på sådant man borde få hjälp med.
Skulle det inte gå att lösa borde de få lön från försvaret under tiden det tar att läka så att de slipper gå ekonomiskt skadelösa ur det elände de varit med om? Skulle deras erfarenheter inte kunna användas av försvaret som undervisning för de som ska åka ner till Afghanistan?

För det kan väl inte vara som Mikael Wiehe sjunger? ”Sten Tolgsors har skapat en yrkesarmé där folk utan jobb kan får döda för ifred men skulle någon bli skadad eller någon stryka med kan familjen räkna med raka besked. Hej då trevligt att träffas, hej då trevligt att träffas. Hej då trevligt och ses men nu måste jag dra för det är så mycket man ska, så vi träffas nog inte igen.”

Jag tycker absolut att Sverige ska vara på plats i Afghanistan!
Däremot borde det finnas regler och vettig hjälp för de som på något sätt drabbas av att vara där.
Att vi släpper dem till arbetslöshet utan hjälp verkar helt sanslöst! Personalen som kommit hem borde per automatik erbjudas hjälp under lång eller på gränsen till obegränsad uppföljningstid.Saker man sett och varit med om kan komma upp till ytan många år senare.

Att detta överhuvudtaget fått ske är en stor skam för Sverige där de som aktivt ställt upp för oss och framförallt det Afghanska folket straffas återigen. Inte nog med att de fått fysiska skador och kanske mentala skador nu ska drabbas ekonomiskt också kan inte annat än vara en skamfläck för Sverige. Slit och slängsamhället börjar kanske börjat göra sig påmint även när det gäller människor?

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar